ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ – ΤΟΥΣ ΠΕΤΟΥΝ “ΨΙΧΟΥΛΑ”

Γράφει ο Χρήστος Βοργιάδης

Αναστάτωση στις τάξεις των παραγωγών οπωροκηπευτικών , προκαλεί η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις αποζημιώσεις σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, καθώς ανατρέπει την προηγούμενη (20 Ιανουαρίου του 2023) και αλλάζει τα δεδομένα ακόμη και το χρηματοδοτικό εργαλείο που για την ώρα αναφέρεται το De minimis , ενώ στην προ ημερών ανακοίνωση αναφερόταν ως Ουκρανόμετρο.

Σας παραθέτουμε λοιπόν λάθη και αδικίες που προκύπτουν

Αρχικά να αναφέρουμε ότι οι παραγωγοί ροδάκινων και βερίκοκων αναμένουν από τον Σεπτέμβριο ανακοινώσεις και πληρωμή μέσω de minimis των ζημιών από τις βροχοπτώσεις. Γιατί άραγε υπήρξε πολύμηνη καθυστέρηση αφού τα χρήματα από τα de minimis υπήρχαν, γεγονός που μαρτυρά και η σημερινή ανακοίνωση, τι ήθελαν και έθεταν την πληρωμή ως Ουκρανόμετρο;

Οι άνθρωποι που καταστράφηκαν οικονομικώς λόγω των ζημιών από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού θα λάβουν παρά μόνο κάποια «ψίχουλα» που τα ονομάζουν ενισχύσεις, και ποιοι ευνοούνται άραγε από το «ΔΙΚΑΙΟ» ΥΠΑΑΤ και τις αποφάσεις που λαμβάνει ; Όσοι παραγωγοί συγκόμισαν την παραγωγή τους. Δυστυχώς αγνοεί το ΥΠΑΑΤ όσους καταστράφηκαν, και όλοι γνωρίζετε ότι είναι χιλιάδες αυτοί οι παραγωγοί!

Προσπαθούσαν τόσο μεγάλο διάστημα , το γκολ οφφσάιτ(Τροπος χορήγησης 72 ευρώ/στρέμμα) να το διορθώσουν με πέναλντι μαϊμού (Μείωση των ποσών από τις βροχοπτώσεις);

Ας πάρουμε τα πράγματα ως έχουν για να καταλάβετε

– Το καλοκαίρι του 2022 οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον Ιούνιο , Ιούλιο και Αύγουστο, προκάλεσαν ζημιές άνευ προηγουμένου, σε καλλιέργειες ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων και ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί μετά από σύσκεψη υπουργών (Γεωργαντάς , Τριαντόπουλος κ.α.) ότι ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα (Δείτε τι ανακοίνωνε τότε το ΥΠΑΑΤ https://www.imathiotikigi.gr/index.php/agrotika/item/19975-ypaat-apozimiosi-kalliergeion-stous-paragogoys-epitrapezion-rodakinon-sympyrinon-verikokon-milon-kai-kastanon) έρχεται τώρα με νέο δελτίο τύπου, να ανατρέψει τα όσα είχε ανακοινώσει , καταβάλλοντας ποσά “ψίχουλα” σε σχέση με το ύψος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες, αλλά και με όσα είχε αρχικά ανακοινώσει (135 και 150 ευρώ/στρέμμα).

– Για τα 70 ευρώ / στρέμμα  ενίσχυση λόγω ενεργειακής κρίσης, ανακοινώθηκε ότι θα τη λάβουν όσοι δεν είχαν λάβει τα 72,7 ευρώ / στρέμμα που δόθηκαν τον Οκτώβριο 2022 από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ (Πακέτο 26 εκ. ευρώ). Εκείνα τα χρήματα όμως τα έλαβαν οι παραγωγοί για όλα τα οπωροκηπευτικά που καλλιεργούσαν ενώ τώρα βλέπουμε να προορίζονται μόνο για τα ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα. Άραγε αφού ήθελε να απονέμει δικαιοσύνη το ΥΠΑΑΤ, θα δώσει τα ίδια χρήματα και για τον ίδιο λόγο και στα δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια, λωτούς κ.α. όπως και σε σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια ; Αν δεν το κάνει, είναι άδικο. 

– Επίσης, στο πακέτο των 26 εκ. ευρώ οι παραγωγοί που έλαβαν τα 72,7 ευρώ / στρέμμα πληρώθηκαν αυτά τα χρήματα και για τα μη παραγωγικά δέντρα, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση προκύπτει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμή τα μη παραγωγικά δέντρα.

– Τέλος, να σημειώσουμε ότι όσοι παραγωγοί ήταν δικαιούχοι των 72,7 ευρώ από το αποθεματικό κρίσης ακόμη και αν ήταν μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έλαβαν το 100% του παραπάνω ποσού, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα λάβουν το 50% του ποσού, δηλαδή αντί για 70 ευρώ / στρέμμα , 35 ευρώ. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των αποζημιώσεων από τις βροχοπτώσεις , όπου οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν, αντί των 65 και 80 ευρώ / στρέμμα  , 32,5 και 40 ευρώ αντίστοιχα.

Όπως καταλαβαίνετε δεν υφίσταται καμία ισονομία, αλλά αντιθέτως περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση των αποζημιώσεων και μάλιστα προκύπτει και έντονη αδικία με τα εξευτελιστικά ποσά των 65 και 80 ευρώ / στρέμμα για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση των παραγωγών.