Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ – ΠΟΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΠΑΡΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ;

Τόσα χρόνια πόσος ακόμη εμπαιγμός για τους ροδακινοπαραγωγούς από κυβερνήσεις που έρχονται και φεύγουν και τα εισοδήματα των καλλιεργητών μειώνονται συνεχώς, λόγω της μη αποζημιώσης των ροδάκινων και νεκταρινιών από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις.

Κοροϊδία δεν βίωσαν επί ΣΥΡΙΖΑ και με ΥπΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου, όταν ο ίδιος προχώρησε σε σύσταση επιστημονικής επιτροπής, η οποία και αποφάνθηκε θετικά όσον αφορά τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις ως καλυπτόμενο ασφαλιστικά ζημιογόνο αίτιο αλλά ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και φυσικά δεν έλαβαν αποζημιώσεις οι παραγωγοί.

Κοροϊδίας συνέχεια και με τους τρεις Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ, οι οποίοι ακολούθησαν την ίδια γραμμή , παρ΄ότι πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν βουλευτής της σημερινής κυβέρνησης , ο κ. Καρασμάνης με επιστολή του,  τους γνωστοποιούσε ότι οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις ως αίτιο καλύπτεται ρητά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ Β1668/27-7-2011, άρθρο 3 παρ. ΣΤ΄ και άρθρο 5 παρ. 4) και ορίζει ότι οι άμεσες ζημιές από βροχοπτώσεις στο διάστημα από Μάιο μέχρι και Νοέμβριο είναι καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

Επίσης υπόσχεση ότι θα έβλεπε προσωπικά το θέμα και ως νομικός ο πρώην ΥπΑΑΤ κ. Βορίδης, δόθηκε μετά από προτροπή του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας σε τηλεδιάσκεψη παρόντων των τριών κυβερνητικών βουλευτών Πέλλας (ο κ. Καρασμάνης εκπροσωπήθηκε από την γραμματέα του) αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ (Μετακόμισε στο Υπουργείο Εσωτερικών).

Θυμίζουμε επίσης, ότι ο κ. Καρασμάνης και με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ του έκανε γνωστό ότι υπήρξε Γνωμάτευση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Νάουσας ότι οι ζημιές αυτές είναι άμεσες και καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ αλλά όπως προαναφέραμε και  Πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε με υπουργική απόφαση (7487/83097/1.8.2017) το 2017 επί υπουργείας Βαγγέλη Αποστόλου.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη(απουσία Αγροτών) στο ΥΠΑΑΤ, παρόντων βουλευτών ροδακινοπαραγωγικών νομών, για να αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τις  καταστροφικές ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Απόφαση που θα παρθεί, θα μιλάει για εφαρμογή του κανονισμού το ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις όπως θα έπρεπε, όλων των ζημιών, καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, από τις βροχοπτώσεις(Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο); ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.

Θα αποφασισθεί μήπως, αφού δεν καλύπτονται οι ζημιές όπως αναφέρει ο ΕΛΓΑ και σύμφωνα με αυτό, δεν δίνονται αποζημιώσεις εδώ και 5 έτη στους ροδακινοπαραγωγούς  κάποια τροπολογία, όπως συνέβη και σε άλλες καλλιέργειες αλλά και στο παρελθόν στα ροδάκινα(βλέπε ασθένεια κλαδοσπόριο) ; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.

Θα οδηγηθούν σε μια απόφαση που μέσα από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο  θα δοθούν ΔΙΚΑΙΕΣ , στο βαθμό που έχουν πληγεί οι καλλιέργειες , ενισχύσεις-αποζημιώσεις; ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ.

Πολύ φοβάμαι, ότι θα παρθεί απόφαση για “στήριξη” χωρίς να αναφερθούν σε καλλιέργειες, ποικιλίες και ποσά ανά στρέμμα , και τον ΕΛΓΑ στο ρόλο του “βοηθού” για την εκτίμηση των ζημιών , ΝΑΙ , αυτών που δεν αναλαμβάνει να αποζημιώσει(Ελλάς το μεγαλείο σου! ) και ο παραγωγός στο περίμενε και στο τέλος, εξευτελιστικά ποσά που δεν θα ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στο μέγεθος των ζημιών.

Αυτά δε συνέβησαν τα προηγούμενα έτη;

Έτσι δεν αντιμετώπιστηκαν χιλιάδες οικογένειες ροδακινοπαραγωγών;

Και τι, αν βρισκόμαστε στο δρόμο για τις κάλπες; Ποια κυβέρνηση την τελευταία 20ετία ασχολήθηκε σοβαρά με τους πρωταγωνιστές της υπαίθρου, με τον πρωτογενή τομέα;

Εύχομαι να διαψευστώ, αλλά ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!

Βοργιάδης Χρήστος