ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΣΗΣ-ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ: ΠΙΣΩΓΥΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ ΧΑΤΙΡΙΑ

Θέτοντας ως στόχο την ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος, η κυβέρνηση , μέσω των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, το τελευταίο διάστημα κατηύθυναν προγράμματα, πληρωμές και φοροελαφρύνσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες , συνεταιρισμένους και συμμετέχοντες σε ομάδες παραγωγών, οι οποίες πραγματοποιούν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις σε επιχειρησιακά προγράμματα του τρέχοντος έτους.

Ανάπτυξη του πρωτογενή μέσα από τη συλλογικότητα

Στην χώρα μας , είναι γνωστό ότι ένα μικρό ποσοστό αγροτών επιλέγει να συμμετέχει σε συλλογικά σχήματα, γεγονός που δε βοηθάει στον προγραμματισμό της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, σε μία πλέον απαιτητική αγορά.

Έτσι, δεν δύναται , να συγκεντρωθεί η παραγωγή σε μία μεγάλη οργάνωση , μέσα από την οποία θα διακινηθούν τα προϊόντα, διαθέτοντας πλέον τον απαιτούμενο όγκο που θέτουν ως βάση πολλές μεγάλες αγορές, και δεν είναι εφικτό να αποκτηθεί το brand με μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές πώλησης και φυσικά ένα βιώσιμο εισόδημα για τον έλληνα παραγωγό.

Βέβαια, αποθαρρυντικός λόγος της μη συμμετοχής σε συλλογικά σχήματα για τους παραγωγούς, αποτελεί η έλλειψη υπόβαθρου, τόσο όσον αφορά τις υποδομές αλλά πολύ περισσότερο τη νοσηρή οικονομική κατάσταση που έχουν επέλθει λόγω ατασθαλιών των διοικήσεων και όχι μόνο, πολλοί συνεταιρισμοί ανά τη χώρα.

Προς της κατεύθυνση της εξυγίανσης θα πρέπει να κινηθεί ή εκάστοτε κυβέρνηση,  δρομολογώντας διευθέτηση των συνεταιριστικών χρεών και εκτελώντας σε ανύποπτο χρόνο και τακτά διαστήματα ελέγχους στα οικονομικά τους, «μαθαίνοντας» τους να λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

Πισωγύρισμα χαρακτηρίζεται η όποια ψηφοθηρική στάση και εξυπηρέτηση συμφερόντων , ορισμένων χαϊδεμένων προσκείμενων στις εκάστοτε κυβερνήσεις , καθώς δε συνάδουν προς το υγειές συνεταιριστικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κατευθυνθούμε ως χώρα, για ένα καλύτερο αύριο.

Για να γίνω περισσότερο κατανοητός θα αναφέρω ένα παράδειγμα , που έχει να κάνει με την πληρωμή ενός μικρού (3% περίπου) επί του συνόλου ποσοστού αγροτών (παραγωγοί αμπελιών, σταφίδας, οπωροκηπευτικών και βιοκαλλιεργητών) που έλαβαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ που αναλογούσε στα 72,7 ευρώ / στρέμμα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ουκρανικής κρίσης και αφορούσε όσον αφορά τον τομέα των οπωροκηπευτικών, τους παραγωγούς μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έτους 2022.

Ενίσχυση από το αποθεματικό κρίσης και αποζημιώσεις από βροχοπτώσεις

Το τελευταίο διάστημα , σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνουμε από παραγωγούς, έντονη φημολογία διαρρέει κυρίως από πολιτικούς παράγοντες του Ν. Πέλλας, ότι για μην είναι «αδικημένοι» όλοι εκείνοι οι παραγωγοί που δεν έλαβαν την ενίσχυση από το αποθεματικό της κρίσης, το τονίζω από ενωσιακούς πόρους (26 εκ. ευρώ), όταν θα δοθούν οι ενισχύσεις De minimis που είναι από τον Εθνικό προϋπολογισμό, για τις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού(Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο) να λάβουν οι παραγωγοί που ενισχύθηκαν από το αποθεματικό κρίσης και είδαν τις παραγωγές τους να καταστρέφονται και να μειώνεται σημαντικά το εισόδημα τους, 72,7 ευρώ / στρέμμα ΛΙΓΟΤΕΡΑ.

Δηλαδή αν για παράδειγμα η ενίσχυση στα ροδάκινα ανέρχεται στα 172 ευρώ/στρέμμα θα λάβουν μόνο 100 ευρώ / στρέμμα.

Επειδή δεν έχουν καμία βάση λογικής τέτοιου είδους σενάρια και δεν πρέπει καν να συζητούνται και να αποπροσανατολίζουν τον αγροτικό κόσμο δημιουργώντας επιπρόσθετη αναστάτωση, θα πρέπει όπως υποσχέθηκε από τη Βέροια ο ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντάς 2 μήνες πριν, να θέσει άμεσα τον χρονοδιάγραμμα και το ύψος των αποζημιώσεων, γνωστοποιώντας και τη λίστα με τις αποζημιώσιμες ποικιλίες και τους δικαιούχους.

Τέλος, για να εξηγήσω, θα αναφέρω ότι δεν έχει καμία σχέση, αν έλαβαν από ενωσιακούς πόρους ενισχύσεις οι παραγωγοί, με τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε να λάβουν κανονικά από τον ΕΛΓΑ , αλλά θα πάρουν ήδη κατά πολύ μειωμένες από εθνικούς πόρους , μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου De minimis.

Έτσι καμία «αδικία» δε θα αποκατασταθεί αφαιρώντας ποσά (72,7 ευρώ /στρέμμα) από ζημιές στην παραγωγή που προκάλεσαν καιρικά φαινόμενα, αντιθέτως θα προκαλέσει νέες αντιδράσεις. Μην ξεχνάμε ότι θα υπάρξουν παραγωγοί, που δεν έλαβαν την ενίσχυση από το αποθεματικό κρίσης και δεν θα έχουν ποικιλίες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των αποζημιώσιμων.

Επίσης, θα είναι πισωγύρισμα για όλες αυτές τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της συλλογικότητας , πόσο μάλλον στην Πέλλα , όπου οι οργανωμένοι αγρότες σε συλλογικά σχήματα είναι ελάχιστοι.

Προσωπικά, για να κλείνω το θέμα, θα ήθελα να αναφέρω ότι εδώ και 24 έτη είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και επειδή μια από τις προϋποθέσεις που όριζε το πρόγραμμα των νέων αγροτών(να μην έχει παραδώσει στο όνομα του προϊόντα σε συνεταιρισμούς, ενώ εγώ είχα παραδώσει) ήταν τέτοιες που δεν μου επιτρέπονταν να γίνω νέος αγρότης , δεν έλαβα ποτέ χρήματα που έλαβαν χιλιάδες συνάδελφοι μου, όταν μάλιστα εγώ ασχολήθηκα ενεργά όλα αυτά τα χρόνια, ενώ κάποιοι που εγκρίθηκαν δεν ασχολήθηκαν ποτέ, απλά επέλεξαν να ενταχθούν μόνο για να λάβουν την ενίσχυση bonus.

Τι θα έπρεπε να κάνω, να μιλάω για αδικίες και να απαιτώ να μου δώσουν και μένα τα χρήματα;

Βοργιάδης Χρήστος