Γράφει ο Χρήστος Βοργιάδης
Άραγε θα βρίσκουν οι καταναλωτές φρούτα και λαχανικά τους επόμενους μήνες ή έλλειψη εργατών γης θα προκαλέσει διαταραχές στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο και την απρόσκοπτη λειτουργία εφοδιασμού της αγροδιατροφικής αλυσίδας;
Η περσινή καταστροφική χρονιά λόγω των συνεχόμενων παγετών, έχει φέρει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση τους αγρότες. Η δενδροκαλλιέργεια απαιτεί την ύπαρξη πολλών εργατικών χεριών. Αν προκύψει έλλειψη εργατών γης , ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν ασυγκόμιστες οι παραγωγές. Κατά πόσο θα μπορέσουν οι παραγωγοί να αντέξουν ακόμη μια καταστροφική σεζόν;
Τι θα πρέπει να συμβεί για να αποφευχθεί μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση;
Ποιες οι ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΑΑΤ, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εργασίας) για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, το οποίο είναι πλέον ορατό, και αν δεν βρεθούν λύσεις θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές εκτός των προαναφερθέντων(καταναλωτές, παραγωγούς) και στην ελληνική οικονομία, η οποία όπως γνωρίζουμε δεν νοσεί απλά, αλλά βρίσκεται στην εντατική;
Αδιαφορία , έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού αλλά και άρνηση ενημέρωσης(κλειστές οι πόρτες του ΥΠΑΑΤ για τους αγρότες κατ΄επιλογή Σπήλιου Λιβανού) είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οδηγούν τον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο σε απόγνωση.
Λύσεις τις οποίες έχουμε προτείνει(Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας) εδώ και 2 έτη μπαίνουν στο αρχείο ή πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων.
Ποιες είναι αυτές;
– Ένταξη των ανέργων ελλήνων στις υπαίθριες εργασίες μέσω προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ, δίνοντας τους άνεργους νέους κίνητρα(επιδότηση από τον οργανισμό εκτός του μεροκάματου που θα καταβάλλεται από τον εργοδότη, μη διακοπή των επιδομάτων κ.α.)
– Διακρατικές συμφωνίες με άλλες χώρες και εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εργατικών χεριών και την διασφάλιση μια ομαλής περιόδου συγκομιδής αλλά και λοιπών εργασιών που προηγούνται αυτής(αραίωση καρπών κ.α.).
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, στα όσα έχει προβεί η Ιταλική κυβέρνηση, μεριμνώντας για τους καλλιεργητές και τους πολίτες της, αλλά και εξασφαλίζοντας τα μέγιστα για την εθνική της οικονομία καθώς λαμβάνει μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει ομαλότητα στον εφοδιασμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας, γεγονός που αν δεν συμβεί θα προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά και τεράστιες αυξήσεις στα προϊόντα με ότι συνεπάγεται αυτό για την τσέπη του καταναλωτή.
Τον Δεκέμβριο ψηφίστηκε νομοσχέδιο στο Ιταλικό κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 16 / 1 / 2022 σύμφωνα με το οποίο, η γείτονα χώρα, θα φιλοξενήσει 70.000 περίπου εξωκοινοτικούς εργάτες πολλοί εκ των οποίων θα απασχοληθούν στην μεταποίηση αλλά και ως εργάτες γης και θα προέρχονται από την Αλβανία , Βοσνία, Αλγερία, Μπαγκλαντές, Κόσοβο και άλλες χώρες, μάλιστα χωρίς τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες αλλά και οι αλλοδαποί που επιλέγουν να εργαστούν στην Ελλάδα.
Επιτέλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση, θα πρέπει να πάψει να κωφεύει, να αρνείται πεισματικά το διάλογο με τους αγρότες, και να λειτουργεί ασχεδίαστα και με μεγάλη προχειρότητα σε θέματα που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής, δίνοντας άμεσα λύση στο πρόβλημα των εργατών γης!