Με δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με την καταβολή ενισχύσεων 300 ευρώ / στρέμμα στους μηλοκαλλιεργητές της ΠΕ Λάρισας, χωρίς να αναφέρεται σε εξέταση όλων των στοιχείων που θα τεκμηριώνουν ανάλογη απώλεια εισοδήματος στις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, δείχνει την επιπολαιότητα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις καταστάσεις που δημιουργούνται στον πρωτογενή, έχοντας από ότι φαίνεται ως γνώμονα στο να λαμβάνει αποφάσεις το φόβο των κινητοποιήσεων (Δείτε Εδώ) και τον αριθμό ψήφων ενόψει μάλιστα εκλογών , εικόνα που σίγουρα δε θα άρεσε στην κυβέρνηση.
Έτσι λοιπόν «αδειάζει» τους κυβερνητικούς βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας , αλλά και χιλιάδες ροδακινοπαραγωγούς που είδαν από την αρχή μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού , το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους στο χώμα , λόγω των έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων.
Σε ποια άλλη χώρα άραγε δε θα δίνονταν βαρύτητα στη σειρά προτεραιότητας, όσον αφορά το χρονικό διάστημα που συνέβησαν οι ζημιές ή επήλθε απώλεια εισοδήματος λόγω χαμηλών τιμών πώλησης;
Φαίνεται ο ΥπΑΑΤ κ. Γεωργαντάς δεν γνωρίζει ότι το ροδάκινο και το νεκταρίνι της Ημαθίας και της Πέλλας συγκομίζεται δύο και τρεις μήνες νωρίτερα από τα μήλα της Λάρισας.
Μάλλον δεν έχει καταλάβει, ότι η απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό, διότι δεν έχει να κάνει με μείωση της τιμής αλλά με ολική καταστροφή, δηλαδή ενώ έχει κάνει όλα τα έξοδα ο παραγωγός δεν παίρνει ούτε το 5% των εξόδων όταν ο καρπός πέφτει στο έδαφος ή αλλοιώνεται και δεν είναι εμπορεύσιμος και καταλήγει στο χυμό με 2 και 3 λεπτά αξία (Δεν συμφέρει να το μαζέψεις).
Ξεχνάει, ότι και οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν, όπως πολύ σωστά ανέφερε στην ανακοίνωση του , υψηλό κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και προβλήματα με τις αγορές , πόσο μάλιστα όταν βίωσαν την απαράδεκτη και ανήθικη στάση παραλαβών από τις βιομηχανίες και έβλεπαν τα ροδάκινα τους να σαπίζουν πάνω στα δέντρα και τέλος ξεχνάει ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών ήταν έντονα υπαρκτό και στις δικές τους παραγωγές.
Επίσης, δείχνει να μη θυμάται , ότι από τον Ιούνιο οι βουλευτές Πέλλας και Ημαθίας ζητούν επίμονα την ενίσχυση των παραγωγών και μετά πολλών επισκέψεων, φωτογραφιών και ανακοινώσεων, αναγκάστηκε να έρθει το Σεπτέμβριο (Δείτε εδώ στο 13ο λεπτό) στην Ημαθία και να δεσμευτεί παρόντων των υπουργών Σκυλακάκη και Βεσυρόπουλου , την στήριξη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών λόγω των ζημιών από τις βροχοπτώσεις ενώ το θέμα των ενισχύσεων στα μήλα τέθηκε μετά από δύο μήνες περίπου προς συζήτηση , τόσο από την πλευρά των παραγωγών αλλά και ορισμένων βουλευτών (Δείτε εδώ) .
Έτσι λοιπόν, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός σε χιλιάδες οικογένειες ροδακινοπαραγωγών που η παραγωγή τους έχει χαθεί και δεν έχουν λάβει ακόμη τις ενισχύσεις που τους έχουν υποσχεθεί.
Μάλιστα οι ζημιές υπολογίζονται σε πολλές ποικιλίες νεκταρινιών και ροδάκινων να αγγίζουν τα 500-600 ευρώ το στρέμμα και από πληροφορίες που διαρρέουν από κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες γίνεται λόγος για μηδαμινά ποσά σε σχέση με το μέγεθος της καταστροφής , των 140 και 170 ευρώ / στρέμμα.
Επίσης να αναφέρουμε ότι εκκρεμούν ακόμη από το 2021 οι αποζημιώσεις στα κεράσια (προανθικό στάδιο) όπως και οι ενισχύσεις για ζημιές στις ελιές Χαλκιδικής.
Βοργιάδης Χρήστος